Home

5. Het vlakke Land

We steken nu over richting noordwest, het wandelpad op langs het mooie mozaïek bankje. Hier zien we kunstwerk 4

Titel: Het Vlakke Land
Kunstenares: Martha Waijop geboren 1945 in Edam
Waar: grasveld voor benzinestation
Geplaatst: januari 2004
Materiaal: brons met kleuring (patina)
Martha Waijop maakt beelden die uitgaan van de geschiedenis van mensen en de omgeving. Zij werkt met brons. Wie rondom haar beelden loopt ontdekt steeds nieuwe details. Er is een communicatie over en weer tussen binnenvormen en buitenvormen, licht en schaduw, stilstand en beweging.

We zien een beeld met rondingen opgebouwd uit verschillende platte delen die steeds weer een andere ruimtelijke verbinding maken en een ander zicht op het beeld geven. We zien een vrouwenfiguur tussen golvende banen, die vanuit ieder standpunt ervaren kunnen worden. In dit beeld komen realisme en abstractie samen.

De vrouw staat voor Gaia, de godin van de aarde, de grote moeder, de oermoeder zij schept het leven. De aarde onstaat uit Chaos. De chaos bevat de basisdelen, aarde, water, lucht en vuur.Gaia word altijd afgebeeld als een mollige vrouw (vruchtbaarheid) vaak oprijzend uit de grond waarmee zij verbonden is.
De aarde omringt door het water en de lucht
Het beeld is vloeiend, verticaal, de figuur staat tussen de golvende banen. Zo symboliseert zij de samenwerking tussen aarde, water en lucht. Deze elementen zijn van wezenlijk belang voor alles wat groeit, afbreekt en verdwijnt.
© 2024 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Deze website is gesponsord door Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat